Gruzja

Najbardziej tradycyjne przysmaki kuchni gruzińskiej – desery i napoje (cz. II)

Gruzja – zapierające dech w piersiach widoki, serdeczni Gruzini i kuchnia. To jest z pewnością coś, co wyróżnia ten kraj. Czymś, co jeszcze z Gruzją się kojarzy są tradycyjne supry czyli biesiady. Gruzini je uwielbiają, a przyjazd nowych gości jest jednym z najlepszych powodów, by je organizować. Wiadomo, że na gruzińskich stołach królują pyszne dania główne, a co jest najlepsze po pysznym obiedzie? Rzecz jasna, że deser. Wiele słodyczy w Gruzji jest ręcznie wyrabianych, koniecznie spróbować trzeba czurczcheli (orzechów laskowych w cieście) czy pelamushi.
Jeśli chodzi o napoje to Gruzja słynie oczywiście z win – aromatycznych i pochodzących właśnie z tej części świata (niektórzy wręcz twierdzą, że Gruzja „winem stoi” tak niezwykłym, że nie sposób po jego wypiciu mieć tzw. kaca). Ale oprócz wina warto spróbować tam koniaku czy bimbru. Dla tych natomiast, którzy wolą napoje bezalkoholowe czekają orzeźwiające, naturalne i pyszne lemoniady. Podczas tradycyjnych uczt pamiętajmy, że nie ma co się krępować. Lepiej oddać się gościnności tych, którzy nas z serdecznością witają.

Chcesz spróbować deserów i skosztować najlepszych gruzińskich trunków? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: