5_gruzja_www.vanellus.travel.pl
Gruzja

Najbardziej tradycyjne przysmaki kuchni gruzińskiej – przystawki i dania główne (cz. I)

9_gruzja_www.vanellus.travel.pl_jedzenieGruzja to jeden z krajów Kaukazu. Zachwyca wspaniałymi krajobrazami, gościnnością Gruzinów i pyszną kuchnią. To wszystko razem wzięte sprawia, że z Gruzji wrócimy nie tylko z bagażem pełnym wspomnień, ale i bogatsi o nowe doświadczenia kulinarne.
Gruzini uwielbiają celebrować spożywanie posiłków. Każdego dnia wraz ze swoimi gośćmi zasiadają do wspólnego stołu, częstują specjałami swojego kraju i świętują (w Gruzji takie uroczystości nazywane są suprami). Jako przekąski na stołach królują sałatki, tradycyjne sery (zarówno te delikatniejsze, jak np. ser sulguni, jak i bardziej aromatyczne i dłużej dojrzewające, jak choćby ser dambali chaczo), pieczone bakłażany czy słynne, gruzińskie chaczapuri (serowe placki). Na danie główne najczęściej serwuje się fikuśne pierożki chinkali czy mcwaldi czyli aromatyczne szaszłyki. W Gruzji królują też zupy, między innymi gruziński gulasz.

Chcesz spróbować gruzińskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: