Gruzja

Kachetia – raj dla miłośników wina

Gruzja to kraj winem płynący. Umiarkowany klimat oraz wilgotne powietrze sprzyjają uprawie winogron, a znalezione w kaukaskich grobowcach sprzed kilku tysięcy lat pestki winogron potwierdzają, iż winnice w tym regionie istniały już od wieków. Pieczołowicie pielęgnowana kultura wina dla turystów oznaczać może tylko jedno – wyjątkowe i niezapomniane doświadczenia dal podniebienia.

Kult wina
500 gatunków rodzimych winogron, jakie uprawia się w Gruzji, pozwala wyobrazić sobie, iż Gruzini potrafią wyczuć nawet subtelne różnice smakowe, dla przeciętnego człowieka niewyczuwalne. Większość win nadal produkuje się tak jak wieki temu. Zakopane w ziemi w glinianych naczyniach wino fermentuje przez kilka miesięcy. W efekcie uzyskuje się aromatyczne, organiczne wino, nieskażone sztucznymi dodatkami. Ufając prawdziwym znawcom uprawy winogron oraz starym sprawdzonym recepturom można z rozkoszą oddać się zwiedzaniu prowincji Kachetia w celach czysto degustacyjnych. W wielu winnicach można spróbować lokalnych wyrobów. W świecie coraz popularniejsze stają się nazwy takie jak: Saperavi, Mukuzani, Teliani, jednak duch gruzińskich win można poczuć tylko w Gruzji. Tylko w Gruzji zakosztujesz wytwarzanego w niepowtarzalny sposób białego tetri, zaczerpniętego wprost z glinianego dzbana kwewri.

Jak zaplanować zwiedzanie?
Z myślą o turystach w stolicy regionu Telawi powstało specjalne centrum turystyczne, w którym można uzyskać informacje o lokalnych winnicach, winiarniach i restauracjach serwujących lokalne wina oraz otrzymać szczegółowe mapy regionu Kachetia. W każdym przydomowym ogródku uprawiane są winogrona, a gościnni i przyjaźni Gruzini chętnie poczęstują Cię winem własnej produkcji.

Chcesz zwiedzić Kachetię i nie tylko? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: