Gruzini to ludzie niesamowicie serdeczni i gościnni. Uwielbiają ucztować i biesiadować przy stole i na takie świętowanie często zapraszają przybywających. Warto więc znać pewne zasady, którymi rządzą się supry (uczty), by przypadkiem nie urazić naszych gruzińskich gospodarzy. Po pierwsze, o przebiegu supry decyduje tzw. Tamada. Jest to zwykle dojrzały mężczyzna, który dba o toasty (w Gruzji świętowanie nie może obejść się bez wznoszenia toastów) i o przebieg całego wieczoru. Po drugie, wino po każdym toaście pijemy do dna. Po trzecie, nie należy krępować się, kiedy gospodarze zapraszają do częstowania się jedzeniem. Stoły podczas supr pełne są gruzińskich smakołyków, a my powinniśmy się nimi długo częstować, bo oznacza to, że jesteśmy zadowoleni z gościnności. Stąd też nie należy zbyt szybko odchodzić od stołu, bo może to zostać negatywnie odebrane.
Przestrzeganie tych najważniejszych zasad pozwoli nam nie tylko delektować się gruzińskimi przysmakami i winem, ale również sprawi, że „wkupimy” się w łaski naszych gospodarzy i za każdym razem będziemy przyjmowani u nich z otwartymi ramionami!
Chcesz wziąć udział w gruzińskiej suprze? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: