9_gruzja_www.vanellus.travel.pl_jedzenie
Gruzja

Chaczapuri – „niebo w gębie”

Kuchnia gruzińska to jedna z najpyszniejszych kuchni świata. Nie jest to kuchnia lekka, dlatego przed wyjazdem do Gruzji warto porzucić wszelkie diety i cieszyć się przysmakami. Dania serwowane są nie tylko w restauracjach czy knajpkach, ale przede wszystkim w domach gospodarzy podczas tradycyjnych uczt nazywanych w Gruzji suprami.

9_gruzja_www.vanellus.travel.pl_jedzenieŻadna uroczystość nie może odbyć się bez przysmaku jakim jest chaczapuri, który w Gruzji jest tym czym choćby makaron we Włoszech czy knedliki w Czechach – najsłynniejszą (przez niektórych nazywaną też sztandarową) potrawą całego kraju. Chaczapuri to nic innego jak placek, chlebek zapiekany z serem omaszczony masłem. Rodzajów tego dania jest mnóstwo (różnią się one w zależności od regionu Gruzji w którym jesteśmy), dlatego będąc w podróży będziemy mieć okazję próbowania różnych wersji tego specjału. Może to być chaczapuri z jajkiem lub np. pastą z czerwonej fasoli. Niektórzy jako dodatek podają też sos adżika (przygotowywany z czerwonej papryki). Wszystkie wersje tego dania są niezwykle smaczne i zaspokoją podniebienia nawet bardzo wybrednych smakoszy.

Chcesz spróbować pysznej, gruzińskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: