Gruzja

Chaczapuri, kubdari, gebżalia – tych gruzińskich specjałów musisz spróbować

Kuchnia gruzińska jest pyszna – z pewnością stwierdzi tak każdy, kto choć raz miał okazję jej spróbować. Co prawda różni się ona w zależności od regionu, ale każdy gruziński region zachwyca swoimi specjałami. Najbardziej popularnym daniem w Gruzji jest chaczapuri. Klasyczne (czyli imeretyńskie) to placek z ciasta z nadzieniem serowym. Warto skosztować też chaczapuri adżarskiego z serem i jajkiem. Innymi specjałami są też między innymi placki kubdari z aromatycznym mięsem czy czwisztari czyli kukurydziane placuszki. Koniecznie spróbować też trzeba gebżali – miętowych roladek serowych z sosem jogurtowym. Oczywiście na stołach królują też słynne pierożki chinkali, dania z bakłażanem, a nawet kebaby. Każdy więc znajdzie coś dla siebie, a po spróbowaniu gruzińskich przysmaków z pewnością znajdziemy się w przysłowiowym „siódmym niebie”.

Chcesz spróbować gruzińskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: